Lezen

Ooit las ik ergens de quote: “Lezen is als dromen met je ogen open”

Voor mij is dat zeker waar. Zelf heb ik altijd veel gelezen. Als kind al kon ik helemaal opgaan in een boek. Toen ik later in het onderwijs ging werken las ik vaak voor. Met de jongste kinderen maakte ik dan een heel thema rondom een prentenboek. Inclusief knutselwerkjes en een heus toneelstukje waarin het verhaal uit het boek werd nagespeeld. Met de oudere kinderen vond ik het heerlijk om te discussiëren over een boek. Of om een heel spannend verhaal voor te lezen. Ouders vertelde ik graag over het belang van voorlezen. Ik kon dan een vurig pleidooi houden. Want voorlezen is, naast dat het zo’n fijn en gezellig moment is met je kind, ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling en woordenschat van een kind. Daarnaast leert een kind om te luisteren en stimuleert het de fantasie.

image

Toen ik zelf moeder werd begon mijn eigen verzameling kinderboeken behoorlijk te groeien. Al vanaf dat mijn dochters baby waren ‘lazen’ we boekjes. Over kleuren, dieren, tellen en dan vooral met veel plaatjes. En iedere keer weer kwamen ze met hetzelfde boekje aanzetten. Jonge kinderen zijn dol op herhaling. Ook de ‘voelboekjes’ werden veelvuldig bekeken. En verscheurd en opgegeten 🙂 Langzaam gingen die boekjes over in prentenboeken en boeken met korte verhaaltjes. Steeds meer boeken kwamen er in huis. Zowel uit de winkel als van de bibliotheek. Regelmatig ging ik met mijn dochters naar de bieb en dat was altjd een feestje. Mooie verhalen, spannende verhalen, prentenboeken en stripboeken. Van alles werd er in de tas gepropt en verwachtingsvol mee naar huis genomen. Boeken om van te griezelen, hardop om te lachen en ademloos naar te luisteren. Mijn dochters zijn nu ouder en lezen zelf hun boeken. Al vindt met name de jongste het ook nog heerlijk om te worden voorgelezen. Het fijnste voorlees moment vind ik s’avonds in bed. Een knusse rustige afsluiting van de dag. Ook zelf lees ik graag nog even wat voordat ik ga slapen.

Vooral mijn jongste dochter is dol op lezen. Ze heeft net een boek van Astrid Lindgren gelezen: Madieke van het rode huis. Ik geniet ervan om te zien hoe zij zich helemaal kan verliezen in het verhaal. Want wat is het toch heerlijk om op die manier even ‘los’ te zijn van alles en op te gaan in een andere wereld. Dromen met je ogen open… En wanneer je een boek al heel vaak gelezen hebt, of wanneer je jezelf er stiekem een beetje te groot voor voelt, kun je altijd nog de plaatjes natekenen!

image

Het prachtige boek “Madieke van het rode huis” en vele titels van de Gouden Boekjes serie zijn verkrijgbaar in de webshop van Benjamin Bengel!

Veel (voor)lees plezier!

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *